1301 LL

L’illa de la Palma allotja l’observatori astrofísic més important de l’hemisferi nord gràcies a que posseeix un dels cels més nítids del món. La seva situació geogràfica, les seves característiques meteorològiques i la seva regulació contra la contaminació lumínica fan d’aquesta illa un entorn únic. En aquest context se’ns encarrega la rehabilitació i ampliació d’un habitatge tradicional entre mitgeres situat al nucli històric de la població de Los Llanos de Aridane.

La casa està situada en un entorn molt emblemàtic, que té un gran interès des d’una perspectiva arquitectònica i patrimonial. Construït a finals del segle XIX, aquest conjunt de cases d’estil colonial dóna definició a una plaça on l’arquitectura i la vegetació conformen un dels llocs més representatius de la ciutat.

La casa està formada per un edifici colonial que dóna a la plaça i una ampliació de formigó armat afegida als anys 40. En el moment de la intervenció, les dues parts de l’edifici es trobaven en molt mal estat. La casa original presenta nombrosos defectes a les parets de roca volcànica, al sostre artesonat de fusta sota el sostre de la cadera i a tota la fusteria de fusta. A més, l’extensió construïda prèviament s’ha d’enderrocar, ja que tants anys d’abandonament l’han deixat en molt mal estat.

Es rehabiliten els elements originals de l'arquitectura tradicional canària i es potencies aquests llocs d'ús indeterminat que dialoguen amb els nous elements que s'inserten dins l'arquitectura existent.

La intervenció respecta la part construïda tipològicament en l’ús de materials i sistemes constructius. Es derrueix la intervenció dels anys 40 i es restaura l’habitatge original, donant valor a tots els elements que donen a la propietat les seves singularitats.

Un cop reparat l’antic edifici colonial, el nou habitatge es construeix amb nous mòduls rectangulars, cadascun dels quals està rematat amb una teulada inclinada i una claraboia que dóna a una zona diferent del cel de La Palma. Aquests mòduls es troben dins i fora de la casa existent, mostrant-la i millorant-ne les característiques formals i tectòniques. Tot i que l’exterior de cada mòdul mostra el paisatge de l’illa i la ciutat, a l’interior aquestes parts destaquen els elements existents, com ara el sostre artesonat de fusta i les parets de roca volcànica.

Es fa servir el mateix llenguatge en l'ampliació i en la rehabilitació dels elements existents.

Així, els diferents recursos que distingeixen l’arquitectura popular es transfereixen a la intervenció però amb una visió contemporània. Els sostres inclinats de cadascun dels nous mòduls són un gest cap a les teulades inclinades de l’arquitectura colonial dels diferents edificis que envolten la plaça. La construcció dels patis interns és una clara referència a les tradicions i la història de la zona. L’ús d’una estructura de fusta també reconeix els sistemes de construcció antics que s’utilitzaven a tot el barri.

Des de l'altre costat de la plaça la imatge és totalment diferent. En canvi el llenguatge arquitectònic és el mateix; cobertes inclinades, estructura de fusta, enlluït blanc, fusteries de morera, distribuicions flexibles...

Crèdits:

Projecte: Albert Brito, Víctor Peña. Estructura: Martí Cabestany. Instal·lacions: Toni Garrido, Fusta: Tallfusta, Egoin. Fuster: Manolo. Marbres: Fraper. Pintor: Juanjo. Imatges: Flavio Coddou.

Contacte

Mestre Nicolau 35
08911 Badalona, Catalonia
T: +34 610 038 077
estudi@ofici-arquitectura.com

Ofici: arquitectura és un taller d’arquitectura fundat per Albert Brito Ferraz el 2011 sota el nom d’Albert Brito Arquitectura que vol recuperar el control sobre el procés creatiu.

El nostre taller té l’actitud exploratoria, ambiciosa i curiosa d’un ofici. Dediquem el temps a la recerca, el diàleg i el coneixement buscant sol·lucions adequades als reptes que afrontem. Treballem amb els recursos que tenim a mà, des del coneixement que ens dona l’ofici dels nostres col·laboradors, dels materials amb els què treballen, del context en el que actuem i de la história dels llocs on construim.

Ens agrada treballar per la comunitat de la que formem part. Preferim reconstruir a construir. Entenem l’Arquitectura com un element de cohesió social. Creiem en el valor del treball manual. Enfront d’un món massa tecnològic on s’ha perdut la idea de tacte de la mà de l’artesà en els nostres productes i entorns fabricats.

Arquitectes

Albert Brito
Paula Poblet
Inma Hervés

Enginyers

Martí Cabestany (estructura)
Bernuz-Fernández (estructura)
Ález Peña (estructura)
Antoni Garrido (instal·lacions)
Amaya Arizmendi (instal·lacions)
Ariadna Sierra (Arq.Tècnica)
Marga Bernadó (Arq.Tècnica)
Carlos Martinez (Arq.Tècnic)

Oficis

Fusteria Montanyà (Fuster)
Fusteria Vidal (Fuster)
Finestres Elke (Carpinteries de fusta)
Cerrajería Delgado (Ferrer)

Han format part de l'quip

Gonzalo Claro
Víctor Peña
Marta Sánchez,
Keren Codriansky
Camila González
Ida Nagero
Marie Sóphie Sebille
Oceane Pouliquen
Serena Ficara
Larisa Astancai
Hassan Acharki
Claudi Sunyer
Alessandro Donzi

Premis i distincions

2020: Casa 1819. Premis FAD. Seleccionat.
2020. Concurs 30 habitatges a Mallorca. IBAVI. Menció honorífica.
2020. Concurs 43 habitatges a Mallorca. Guanyador.
2018. Casa 1403. Premi anells de la fusta. Menció honorífica.
2017. Casa 1301. Premi Anells de la fusta. Guanyador.
2018. Casa 1301. XVI Bienal Española de Arquitectura y urbanismo. Seleccionat.
2015: Badalona Home Design ‘15.
2013: Casa 0601. Formes de l’habitar les terres de Lleida. Seleccionat.
2012: Casa 0601. Vogadors. La Biennale di Venezia. Seleccionat.
2011: Casa 0601. Premio de Arquitectura de ladrillo. Finalista.
2011: Concurs de l’escola de Música i Dança de Ciutadella. Finalista

Fotografia

Flavio Coddou
David Brito
Christopher Willan
Luís Díaz Díaz

Imatges

Andreu Taberner
GRAPH

Direcció d’Art i Disseny

Studio Albert Romagosa