1819 HV

Seleccionat premis FAD 2020

La ciutat de Calella està formada per un entramat de construccions entre mitgeres molt habitual a tot el Maresme i la costa catalana. Aquest tipus de construccions anomenats “cases de cos” tenen entre quatre i cinc metres d’ample, dues o tres plantes, són molt profundes i solen tenir un petit pati a l’interior d’illa.

L’encàrrec no només consistia en la construcció d’una casa en aquest context sinó que a més tenia diversos condicionants molt singulars a tenir en compte. D’una banda en l’habitatge han de conviure una dona i la seva mare.
El projecte ha d’inserir dins d’una parcel·la molt estreta (4 metres) i molt profunda. Això condiciona en gran mesura les circulacions verticals i l’entrada de llum a les parts centrals de l’habitatge.

Es va establir que la mare habitaria els espais en planta baixa i la filla les plantes superiors. Així, la primera disposaria d’un accés directe tant al carrer com a pati interior sense obstacles i la filla, disposa d’un programa de cuina, estar, menjador i habitació en un mateix espai i una sala com a visitant i ioga a la planta superior .
A causa de l’poc ample de la parcel·la es planteja un treball en secció on els nivells de les diferents parts de el programa permeten una relació directa entre els espais alhora que faciliten l’entrada de llum a totes les estances de la casa.
A la planta baixa les diferents alçades dels sostres determinen els diferents usos que se li pot donar a cada espai dins d’una planta lliure i diàfana. A les plantes superiors el canvi en els nivells de sòls i sostres configuren els diferents espais alhora que els doten de diferents graus de privacitat i d’autonomia. Es pretén que la casa sigui el més flexible possible i que aquestes diferents situacions permetin utilitzar la casa de moltes formes diferents al llarg de la seva vida. El programa tracta de donar resposta als requeriments de privacitat sense renunciar a dotar la casa d’un caràcter unitari.

Es busquen visions creuades en diagonal de manera que en tot moment es controlin tots els espais de l’habitatge a el mateix temps que s’eviten barreres que limitin l’espai. Ja des de l’accés a l’habitatge -a doble alçada- es té una visió directa de l’habitatge de la mare -en planta baixa- i de la filla en diagonal cap amunt. Des d’aquest espai s’entreveu, un cop dins la casa, tota la dimensió de la intervenció. Igual passa amb el balcó-biblioteca sobre la cuina.
Les escales pugen per la casa endevinant les diferents possibilitats que ofereixen els diferents espais. A poc a poc es descobreix l’estructura que apareix i desapareix mostrant les bigues com a suport de vida, de vegetació que s’apoderi dels elements estructurals i vitals.

Es planteja una construcció tradicional amb materials de proximitat i mà d’obra local. Hi ha una intenció manifesta en el projecte d’expressivitat de tots els processos a través de la sinceritat estructural així com de la dels materials emprats en cada un dels processos constructius. Es busca una construcció honesta, senzilla, fàcil, que combini la naturalitat i espontaneïtat dels materials amb la capacitat que aparegui l’inesperat. Es busca que cada element mostri les seves irregularitats, el seu caràcter, s’expliqui de manera molt natural. Així, materials tradicionals utilitzats per a l’arquitectura popular com la ceràmica, el formigó, el guix, la fusta en les cuines, es mostren amb total sinceritat i expressivitat donant-li a el projecte molt de caràcter i alhora una gran domesticitat.
sostenibilitat

Les circulacions ocupen una franja lateral des de la que es connecten les diferents altures.

Finalment, la construcció es planteja des de punts de vista de sostenibilitat molt marcats. Per voluntat dels clients la casa ha de ser el més econòmica possible però sense renunciar a certa qualitat espacial ni a l’eficiència energètica. Es plantegen estratègies passives de construcció per minimitzar l’impacte energètic mostrant compromís amb el context actual on els edifici han de tenir el menor impacte possible en el nostre entorn amb la millor gestió dels recursos possibles.

Crèdits:

Projecte: Albert Brito, Inma Hervés, Paula Poblet. Estructura: Bernuz-Fernandez. Cuina: Cubro. Fusteries: Iluro, Mobiliari: Gidloof. Jardineria: Navarro. Direcció execució: Marga Bernadó. Imatges: Luís Díaz Díaz

Contacte

Mestre Nicolau 35
08911 Badalona, Catalonia
T: +34 610 038 077
estudi@ofici-arquitectura.com

Ofici: arquitectura és un taller d’arquitectura fundat per Albert Brito Ferraz el 2011 sota el nom d’Albert Brito Arquitectura que vol recuperar el control sobre el procés creatiu.

El nostre taller té l’actitud exploratoria, ambiciosa i curiosa d’un ofici. Dediquem el temps a la recerca, el diàleg i el coneixement buscant sol·lucions adequades als reptes que afrontem. Treballem amb els recursos que tenim a mà, des del coneixement que ens dona l’ofici dels nostres col·laboradors, dels materials amb els què treballen, del context en el que actuem i de la história dels llocs on construim.

Ens agrada treballar per la comunitat de la que formem part. Preferim reconstruir a construir. Entenem l’Arquitectura com un element de cohesió social. Creiem en el valor del treball manual. Enfront d’un món massa tecnològic on s’ha perdut la idea de tacte de la mà de l’artesà en els nostres productes i entorns fabricats.

Arquitectes

Albert Brito
Paula Poblet
Inma Hervés
Pau Costa

Enginyers

Martí Cabestany (estructura)
Bernuz-Fernández (estructura)
Álex Peña (estructura)
Antoni Garrido (instal·lacions)
Amaya Arizmendi (instal·lacions)
AIA instal·lacions
Ariadna Sierra (Arq.Tècnica)
Marga Bernadó (Arq.Tècnica)
Carlos Martinez (Arq.Tècnic)

Oficis

Fusteria Montañà (Fuster)
Fusteria Vidal (Fuster)
Finestres Elke (Carpinteries de fusta)
Cerrajería Delgado (Ferrer)
Tallfusta (Estr.fusta)
Velyma (Estr.fusta)
Arcor (Cobertes fusta)
Megoca (Formigó)

Han format part de l'equip

Gonzalo Claro
Víctor Peña
Marta Sánchez,
Keren Codriansky
Camila González
Ida Nagero
Marie Sóphie Sebille
Oceane Pouliquen
Serena Ficara
Mariangela Guarascio
Larisa Astancai
Hassan Acharki
Claudi Sunyer
Alessandro Donzi
Marina Zeno

Premis i distincions

2021: Concurs Rehabilitació i ampliació Masia de Ca N'Oriac, Sabadell. Primer premi.
2020: Casa 1819. Premis FAD. Seleccionat.
2020. Concurs 30 habitatges a Mallorca. IBAVI. Menció honorífica.
2020. Concurs 43 habitatges a Mallorca. Guanyador.
2018. Casa 1403. Premi anells de la fusta. Menció honorífica.
2017. Casa 1301. Premi Anells de la fusta. Guanyador.
2018. Casa 1301. XVI Bienal Española de Arquitectura y urbanismo. Seleccionat.
2015: Badalona Home Design ‘15.
2013: Casa 0601. Formes de l’habitar les terres de Lleida. Seleccionat.
2012: Casa 0601. Vogadors. La Biennale di Venezia. Seleccionat.
2011: Casa 0601. Premio Hyspalit de Arquitectura de ladrillo. Finalista.
2011: Concurs de l’escola de Música i Dança de Ciutadella. Finalista

Fotografia

Flavio Coddou
David Brito
Christopher Willan
Luís Díaz Díaz

Imatges

Andreu Taberner
GRAPH
Jorge S. Kilzi
Jessica Hamilton

Direcció d’Art i Disseny

Studio Albert Romagosa